Vraag en Antwoord

We begrijpen dat u met heel wat vragen zit betreffende uw toekomstige reisplannen naar Nieuw-Zeeland.

Op deze webpagina vindt u alvast heel wat antwoorden... 

Om het geheel overzichtelijk te houden, creëerden we volgende rubrieken:

 

 • Ons Reishuis
 • Landinfo
 • Reisdocumenten & Visum
 • Begeleide reizen
 • Auto- en mobilhome reizen
 • Accommodaties
 • Vluchten
 • Boeking & betaling

Door op een bepaalde vraag te klikken, komt het antwoord onmiddelijk zichtbaar.

 

Ons Reishuis

De geschiedenis van het Nieuw-Zeeland Huis…

Na een 23-jarige loopbaan als beroepsfotografen in Geraardsbergen besloten we in het jaar 2000 om professioneel nieuwe wegen te bewandelen en een eigen Nieuw-Zeelands Reishuis uit te bouwen.

Ziehier onze voorgeschiedenis in het kort:
2000: Prospectie reis inzake logiesvoorzieningen (3 maand)
2001: Prospectiereis in Northland & Stewart Island (2 maand)
2002: Prospectie reis inzake wandelarrangementen & excursies (6 maand)
2003: Opening kantoorruimte NZHuis in Nieuw-Zeeland
2004: Start begeleide rondreizen (Vreemde Kontinenten)
2005: Start individuele rondreizen (Vreemde Kontinenten)
2009: Introductie Privé-Rondreizen & Fotosafari's
2011: Oprichting Golden Journeys Ltd, onze eigen Nieuw-Zeelandse reisorganisatie
2011-2019: Uitbouw The Bay Lodge: reiskantoor en lodge van het Nieuw-Zeeland Huis

 

Wie doet wat?

Met ons Nieuw-Zeeland Huis kiezen we bewust voor een kleinschalige organisatie waardoor een persoonlijk contact met onze klanten gewaarborgd is. Als bezielers van ons Reishuis zijn we ook vandaag nog de drijvende krachten achter onze reisorganisatie en staan persoonlijk in voor alle klantencontacten. Hierbij is Filip verantwoordelijk voor de uitwerking van uw droomreisroute, uw prijsofferte en de persoonlijke reisbegeleiding ter plaatse. Sonja verzorgt van haar kant alle reservatiewerk en behartigt zich ook over de contacten met onze leveranciers en de vele financiele transacties. Ons duo-bedrijfje garandeert u op deze wijze een onovertroffen service en een persoonlijke uitwerking van uw rondreis waarin uw eigen reiswensen centraal staan. Uw Down Under avontuur wordt zo een échte maatwerkvakantie en dit zonder enige meerprijs!  

Voor de reservatie van uw intercontinentale vluchten doen we beroep op onze locale vluchtspecialisten Phil Harris en Jeremy Matthews samen goed voor meer dan 40 jaar ervaring inzake vluchtreservaties. Voor uw reis-en annuleringsverzekering hebben we een overeenkomst gesloten met Allianz New Zealand die voor ons een specifieke reis- en annuleringspolis heeft samengesteld afgestemd op onze NZHuis reisprogramma's en onze Vlaamse en Nederlandse klanten.

Waar is het Nieuw-Zeeland Huis gevestigd?

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Pohara, Golden Bay op het topje van het Zuidereiland. Van hieruit verzorgen we de opvolging van uw rondreis en verwelkomen we ook al onze klanten persoonlijk tijdens hun verblijf in Golden Bay. Van mei tot september reizen we jaarlijks af naar Vlaanderen voor de promotie van onze reizen en het organiseren van reisvoorstellingen. Dit is ook het uitgelezen moment om onze klanten persoonlijk uit te nodigen voor een detailbespreking van hun rondreis. Ons reiskantoor bevindt zich in de Lessensestraat 53 te Geraardsbergen (Zuid-Oost Vlaanderen).

Wat maakt mijn Nieuw-Zeeland Huis vakantie zo bijzonder?

In de eerste plaats onze originele reisroutes die één voor één door ons worden uitgetekend en gebaseerd zijn op onze eigen reiservaringen in Nieuw-Zeeland van de afgelopen 16 jaar. Elk onderdeel van uw reis wordt vooraf door ons geprospecteerd en vele malen aangepast of hertekend tot elk stukje van uw reispuzzel perfect in elkaar past. Zo ontdekt u niet alleen de gekende toeristische trekpleisters maar ligt ons hoofdaccent op de vele goed verborgen natuurparels die uw reis zoveel waardevoller maken en uw herinneringen aan Nieuw-Zeeland voor eeuwig levendig zullen houden.

Onze reizen zijn dan ook een symbiose van zorgeloos reisplezier en ultieme natuurbeleving waarbij u zelf uw eigen reisaccenten kan leggen. Van soft adventure activiteiten tot gezellige fietstochten, bootcruises of wandelingen in de impossante natuur. Hierbij waken wij erover dat uw reistempo overal aangenaam blijft met voldoende tijd voor gelukszalige rustmomenten temidden van de indrukwekkende natuurpracht van dit land. 

Elke avond wordt u op een bijzonder gastvrije manier verwelkomt door uw Kiwi Hosts waarna u zalig onder de wol kan gaan in een logies vol huiselijke warmte, gezelligheid en charme. Elk logeeradresje wordt door ons kieskeurig uitgezocht op locatie en kwaliteit en ook regelmatig door ons persoonlijk geinspecteerd. Kleinschalige accommodaties zijn hierbij onze specialiteit waardoor u een aantrekkelijke afwisseling krijgt in uw verblijven en elke dag weer vol verwachting kan uitkijken naar uw volgende logiesverrassing. Dit kan een sfeervolle Bed & Breakfast zijn, een luxe lodge, een boeiend stadshotel maar ook een uniek gelegen 'Bach' (Kiwi vakantiehuisje) vol Nieuw-Zeelandse sfeer en gezelligheid.

Doordat ons reiskantoor in Nieuw-Zeeland gevestigd is en we er ook persoonlijk verblijven kan u bij ons 24/24 terecht voor alle reisassistentie, hoe klein uw vraag of probleem ook mag zijn. We zijn er voor u !  U wordt niet alleen in uw eigen taal te woord gestaan maar we zorgen er ook voor dat we u telefonisch of via mail snel en accuraat advies kunnen geven zodat u op een zorgenvrije manier uw reis verder kan zetten. U hoeft enkel aan genieten te denken ! 

De bijzondere meerwaarde van elke NZHuis vakantie ligt in ons meer dan 250 pagina’s tellende Nederlandstalige roadboek dat de samenvatting is van onze allermooiste reiservaringen in Nieuw-Zeeland. Dit roadboek maakt integraal deel uit van ons service- en informatiepakket dat u tijdens de rondreis in bruikleen krijgt. Dit vormt, samen met onze uitgebreide infomap ter voorbereiding van uw rondreis, een waarlijk uniek servicepakket waardoor we met enige trots mogen stellen dat onze programma’s inzake prijs-kwaliteit verhouding onovertroffen zijn binnen de Belgische en Nederlandse reismarkt.

Bij onze privé begeleide rondreizen (2 tot 10 deelnemers) staan we bovendien persoonlijk in voor de reisbegeleiding ter plaatse waarbij we gebruik maken van onze eigen luxe minibus. Hierbij laten we u graag het authentieke Nieuw-Zeeland ervaren, ver van de platgetreden paden.

Wil u genieten van een onvergetelijke en volledig zorgenvrije Down Under reiservaring, door ons begeleid of op individuele basis, dan zit u met het Nieuw-Zeeland Huis aan het ideale adres !  Nieuw-Zeeland is immers niet alleen ons leven maar bovenal onze grootste passie !  

 

Landinfo

Is Nieuw-Zeeland mijn droombestemming?

Nieuw-Zeeland is een paradijs voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Over de drie hoofdeilanden verspreid liggen 13 nationale parken die samen 1/3 van het land bedekken. In deze parken werd een uitstekende toeristische infrastructuur uitgebouwd met honderden kilometers uitstekend onderhouden wandelpaden. Dit maakt de nationale parken toegankelijk voor zowel de minder geoefende als de meer ervaren wandelaar.

Nergens ter wereld is de variatie in landschappen en natuur zo groot : van diep uitgesneden fjorden en actieve vulkanen tot machtige gletsjers en onaangetaste wouden. Kustliefhebbers vinden ongetwijfeld een droomplekje langs de 15.880 kilometer lange kustlijn die een aaneenschakeling vormt van wilde rotskusten en fluweelzachte verlaten zandstranden.

Ook voor de avontuurlijke reiziger wachten schitterende uitdagingen. Kiwi’s hebben immers een voorliefde voor avontuur met o.a. rafting, kayaking, mountainbiking, bergwandelen en jetbootvaren als geliefkoosde buitensporten. Cultuurliefhebbers vinden hun gading in schitterende musea als Te Papa waar u prachtige Maorikunst kan bewonderen of een inzicht verwerven in de vele wonderen van de Nieuw-Zeelandse natuuur. Houdt u van kunst, bezoek dan de vele kunstgalerijen en ateliers waar u ook zélf artistiek aan de slag kan met jade, been, glas of hout.

Dit ‘Europa in het klein’ heeft dan ook álles om uw vakantiehart te veroveren! Voeg daar de warme Kiwi gastvrijheid, lekkere keuken en sfeervolle verblijven aan toe en u heeft alle ingrediënten voor een onovertroffen Down Under vakantie….

Wat is de ideale reisperiode?

Deze situeert zich van eind oktober tot midden mei. Door de zuidelijke ligging zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld aan die van het Noordelijk halfrond. Het aantal zonne-uren is in Nieuw-Zeeland overal groter dan in België. Wie tijdens de Belgische zomer (juli, augustus en september) naar Nieuw-Zeeland wenst af te reizen, dient rekening te houden met winterse wegen (Centraal Plateau & Zuidereiland), lagere temperaturen (0-10°C) en helaas vrij veel neerslag.

Lente
De Nieuw-Zeelandse lente (oktober tot november) is voor natuurliefhebbers zonder meer de meest geliefde reisperiode. De natuur is net uit haar winterslaap ontwaakt en trekvogels, pinguïns en pelsrobben doen hun intrede langs de Nieuw-Zeelandse kusten. De temperaturen variëren tussen de 15 en 20°C met een weerkarakter dat iets wisselvalliger is dan in de zomer.

Zomer
Van december tot februari is het hoogzomer met warme dagtemperaturen van 20 tot 25°C en circa één dag op vier neerslag. In december is de natuur op haar mooist vol fris lentegroen en weilanden vol kleurrijke bloemen. Wie er met de kampeerwagen op uittrekt vermijdt best de kerstperiode en de maand januari daar Nieuw-Zeelanders dan zelf vakantie nemen met overvolle campings tot gevolg.

Herfst
Maart, april en mei zijn op weerkundig gebied vaak heel rustige maanden met stabiel, droog en zonnig weer. De wegen liggen er rustig bij en het Zuidereiland wordt gehuld in een prachtige herfstsfeer. Temperaturen blijven aangenaam (15°C) met iets frissere ochtenden en nachten. Een schitterende reisperiode voor rustzoekers en fotoliefhebbers.

Hoe groot is Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is ongeveer 9 keer zo groot als België. Wie een rondreis overweegt dient dan ook rekening te houden met een reisafstand van 3 tot 4.000km en een maximale dagafstand van 250 tot 300km (exclusief uitstappen en wandelingen). Hierdoor maken heel wat eerste bezoekers een totaal verkeerde inschatting inzake reistijd. De bochtige wegen, grote afstanden en ontelbare attracties onderweg maken dat u snel dubbel zoveel tijd besteedt aan een dagtraject dan u aanvankelijk had gedacht.

Kan ik het land op één rondreis volledig bezoeken?

Dit is helaas ‘mission impossible’. Door de lange vliegreis en de hiermee gepaarde duurdere vluchtprijs laten heel wat eerste bezoekers zich helaas tot deze gedachte verleiden met een ongenietbaar en onrealistisch reisprogramma als gevolg. Het is daarom belangrijk u bij uw reisplanning te laten bijstaan door onze medewerkers met een jarenlange expertise ter plaatse.

Voor heel wat van onze klanten vormt Nieuw-Zeeland een ‘Once in a lifetime’ experience. Iets dat we als reisontwerpers heel goed in gedachte houden en ons telkens weer motiveert om het maximum uit uw rondreis te halen. Weet hierbij dat het realiseren van uw persoonlijke reisdroom reeds jaren onze passie is…

Waar nodig lassen we daarom goedkope binnenlandse vluchten in om zo een rustig reistempo te behouden en meer afgelegen natuurparels aan uw reisschema toe te voegen. Het is hierbij onze betrachting om voor elke klant een unieke droomreisroute uit te stippelen. Onze voorgestelde programma’s vormen hierbij de basis maar kunnen indien gewenst ook worden aangepast aan uw specifieke reiswensen.

Hoeveel vakantiedagen dien ik te voorzien?

Wie een vakantie van 21 tot 31 dagen voorziet, heeft voldoende tijd om Nieuw-Zeelands mooiste natuurparken te bezoeken en af en toe ook meer afgelegen pareltjes mee te pikken. Houdt u van een echte genotvakantie met meerdere  rustmomenten, meerdaagse verblijven en uitgebreidere wandelmogelijkheden, dan is een vakantie van minstens 28 dagen aangeraden.

Desalniettemin behoort ook een kortere ‘tussendoor’ vakantie tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als huwelijksreis of zakenreis. We blijven er evenwel bij dat 18 vakantiedagen (inclusief 4 vluchtdagen) toch wel een minimum is om een goed beeld te krijgen van wat Nieuw-Zeeland aan natuurpracht te bieden heeft.
Samengevat kunnen we volgende adviezen meegeven:

18-23 daagse vakantie
Kies voor een rondreis op het Zuideiland

25-31 daagse vakantie
Kies voor een combinatie van het Noorder- & Zuidereiland of opteer voor een meer ontspannen natuurrondreis op het Zuidereiland alleen

31-50 daagse vakantie
Opteer voor een 3-eilandencombinatie (Noorder-, Zuider- en Stewart Island) of kies voor een uitgebreidere ontdekkingsreis op het Zuidereiland en Stewart Island.

Wat maakt elk eiland zo bijzonder?

Het land telt 3 hoofdeilanden, elk met een specifiek karakter. De twee hoofdeilanden hebben beide een lengte van circa 900km en een kustlijn van maar liefst 15.134km…

Het Noordeiland is het dichtst bevolkt met als hoofdattracties de Maori cultuur en het centrale vulkanische plateau met geothermische parken en actieve vulkanen.

Het Zuidereiland is het natuureiland bij uitstek. Dun bevolkt en met een rijkdom aan Nationale Parken is dit een waar paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Wie over een beperkt aantal vakantiedagen beschikt (-21) doet er goed aan z’n eerste bezoek aan Nieuw-Zeeland tot dit eiland te beperken. U behoudt hierdoor een aangenaam reistempo met de mogelijkheid om de allermooiste Nationale Parken van het land in uw reis te integreren.

Stewart Island is het kleinste en meest zuidelijke van de 3 eilanden en is bekend om z’n ruige klimaat en dito natuur. Op het eiland leven slechts een goede 400 inwoners. Het is bereikbaar per boot of vliegtuig. Voorzie 2 tot 3 dagen ter plaatse voor een goede eilandverkenning. Door de geïsoleerde ligging zijn transporten en logies duurder dan in de rest van Nieuw-Zeeland. M.a.w. indien budget belangrijk is kiest u beter voor een Zuidereiland vakantie of een combinatie met het Noordeiland.

Hoe betaal ik in Nieuw-Zeeland?

Kredietkaarten zoals Visa en Mastercard zijn probleemloos te gebruiken in restaurants, supermarkten, benzinestations en souvenirwinkels. Met uw kredietkaart kan u in ATM terminals geld in Nieuw-Zeelandse dollars uit de muur halen. U vindt deze geldautomaten o.a. in winkelcentra en aan de buitengevels van de grotere bankfilialen (Bank of New Zealand, Kiwibank, ANZ). Zorg wel dat u uw kredietlimiet vóór uw vertrek in België tijdelijk laat verhogen daar sommige autoverhuurbedrijven tot 3.000 Euro aan waarborg kunnen innen waardoor uw kredietlimiet snel kan overschreden worden en betalingen tijdelijk onmogelijk worden.

Bij aankopen in kunstgalerijen of in fruitstalletjes langs de weg zijn elektronische betaalmiddelen vaak niet voorhanden en doet u er goed aan over cash geld te beschikken. Deze Nieuw-Zeelandse dollars kan u aanvragen bij diverse Belgische banken of inruilen met cash geld in Euro’s op de internationale luchthavens in Auckland en Christchurch. Maestro betaalkaarten werken in sommige bankterminals voor afhaling van cash geld, maar helaas niet overal.

Kan ik mijn elektrische apparaten gebruiken?

Ja, dat kan mits het gebruik van een verloopadapter. Op onze begeleide reizen zorgt de reisbegeleiding voor deze stekkers. Individuele reizigers kunnen deze adapters aanschaffen op de luchthavens in Christchurch en Auckland of in locale infokantoren en  pharmacy’s. Verloopstekkers aangekocht in het buitenland werken vaak slecht of zelfs niet op de Nieuw-Zeelandse netstroom (230V/50Hz).

Is het eten lekker in Nieuw-Zeeland?

Het culinaire aanbod is zeer uitgebreid en de ‘goede’ Engelse invloeden (stevig ontbijt, geroosterd vlees, thee en cake) nooit ver weg. De Nieuw-Zeelandse keuken is een moderne wereldkeuken geworden met exotische trekjes, veel verse ingrediënten en een aantrekkelijke presentatie. Inzake kwaliteit en kwantiteit zullen de gerechten heel vaak uw verwachtingen overtreffen. Restaurantprijzen liggen 15 tot 30% lager dan in België. Voor een avondmaal met hoofdgerecht en dessert betaalt u omgerekend tussen de 28 en 35 Euro pp. Vegetarische gerechten vindt u op haast elke menukaart.

Voor de middaglunch is de ‘Take-Away’ met belegd broodje of salade en de ‘Fish & Chips Shop’ heel populair. Vis, zeevruchten, hert en lamsvlees zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Zoetebekken worden op hun wenken bediend met heerlijke desserts als pavlova, appel crumble of hokey pokey ijs. Ook de Nieuw-Zeelandse wijnen verdienen aanbeveling met een specialiteit in Sauvignon Blanc, Pinot Noir en mousserende wijnen. In restaurants is het de gewoonte dat u naar uw tafel wordt begeleid. Fooien zijn ongebruikelijk. Alle eetgelegenheden zijn verplicht rookvrij wat zorgt voor een extra smakelijk accent tijdens een avondje uit eten.

Is Nieuw-Zeeland een veilige bestemming?

Het land behoort tot één van de veiligste ter wereld. Wie de elementaire veiligheidsvoorschriften inzake diefstal in acht neemt, kan dan ook met een gerust gevoel rondreizen. Ook op gezondheidsvlak is Nieuw-Zeeland een heel veilige bestemming. Inentingen zijn onnodig. Omwille van de hoge repatriëringskosten raden wij een uitgebreide reisverzekering ten stelligste aan.

Er zijn geen giftige dieren of slangen, op de zeer zeldzame Katipo spin na. Alleen tegen zandvliegen kan u zich best ‘wapenen’ met een goed insectenmiddel dat ter plaatse te verkrijgen is.

De wegeninfrastructuur is modern en goed onderhouden. In Nieuw-Zeeland wordt links gereden, wat evenwel heel snel went. Vrij kamperen met de mobilhome is op heel wat plaatsen toegestaan waarbij u zich steeds met een gerust hart te slapen kan leggen.

Wat is het uurverschil met België?

In de Europese zomertijd bedraagt het tijdsverschil met België 10 uur. In de Europese wintertijd is het in Nieuw-Zeeland 12 uur later. Door dit tijdsverschil dient u er rekening mee te houden dat u op uw heenreis met vertrek uit Brussel pas twee dagen later in Nieuw-Zeeland zal landen en op uw terugreis met vertrek in Nieuw-Zeeland reeds de volgende dag in België zal landen. Aan het einde van de lente valt de duisternis in rond 21u30, in de vroege lente, nazomer en herfst omstreeks 20u00.

Waar dien ik op te letten bij het fotograferen of filmen?

Nieuw-Zeeland is een paradijs voor natuur- en landschapsfotografen. Je mag overal vrij fotograferen op een paar musea en heilige Maori plaatsen na. Wanneer u personen fotografeert is het de gewoonte eerst om toestemming te vragen. U doet er goed aan uw objectief te voorzien van een skylight- en/of polarisatiefilter. Voorzie u bovendien van voldoende geheugenkaartjes of backup capaciteit daar een paar duizend opnames op een Nieuw-Zeeland vakantie echt geen uitzondering is…

Wat is de Nieuw-Zeelandse munteenheid?

De Nieuw-Zeelandse dollar is de officiële munteenheid. 1NZ$ is ingedeeld in 100 Dollarcent. Er zijn muntstukken van 2NZ$, 1NZ$ en respectievelijk 50, 20 en 10 Dollarcent. Bankbiljetten vindt u in 5, 10, 20 ,50 en 100 NZ$. De wisselkoers met de Euro wisselt vrij sterk maar reken gemiddeld dat 1NZ$ dezer dagen ongeveer overeenkomt met 0,65 €. Bankkantoren zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur.

Welke talen worden er gesproken?

Engels en Maori zijn de twee officiële landstalen. Engels is de hoofdtaal voor alle communicatie. Verkeersborden, administratie, toeristische informatie en rondleidingen vinden steeds in het Engels plaats. De Engelse taal van de Nieuw-Zeelanders is ten gevolge van hun Pacific, Ierse of Schotse afkomst niet altijd even zuiver en vaak doorspekt met dialectwoorden. Ze praten ook vaak snel en wat door de neus. Wanneer u een woordje Nederlands hoort is dit vaak afkomstig van één van de circa 100.000 Nederlanders die de afgelopen decennia naar Nieuw-Zeeland emigreerden.

 

Reisdocumenten & Visum

Welke reisformulieren heb ik nodig?

U dient u in het bezit te zijn van volgende documenten:

 • Geldig vliegtuigticket (retour- of doorreisticket)
 • Internationale digitale reispas (minstens 3 maand na terugkeer geldig)
 • Internationaal rijbewijs (huurwagen)
 • Een USA reistoestemming (bij tussenstop of landing in Amerika)
 • Toeristenvisum (bij een verblijf langer dan 3 maand) 

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland ontvangt u automatisch een verblijfsvergunning voor 3 maand na het invullen van uw arrival card. Instructies hiervoor vindt u in onze welkomsbrochure. Wie langer in Nieuw-Zeeland wenst te verblijven, dient vooraf bij de New Zealand Embassy in Brussel een toeristenvisum aan te vragen. 

Wanneer ontvang ik mijn NZH reisdocumentatie?

Bij de reservatie van uw intercontinentale vluchten worden uw e-tickets binnen de 14 dagen na ontvangst van uw betaling via e-mail toegestuurd. Het eerste deel van uw reisinfopakket omvat onze 65 pagina's tellende 'Welcome to New Zealand' brochure met hierin alle reisinformatie voor de voorbereiding van uw rondreis. Deze wordt u via de post toegestuurd na ontvangst van uw voorschotbetaling.

Uw volledige reisinfopakket zal klaarliggen op de eerste logiesplaats in Nieuw-Zeeland.  

 

Begeleide reizen

Hoeveel deelnemers telt een begeleide NZH rondreis?

Heel wat reisorganisaties beschouwen een groepsgrootte van 20 deelnemers als een ‘kleine groep’... Wij geloven evenwel dat dergelijke groepsgrootte een nadelige invloed heeft op de originaliteit van de rondreis en de charme van de overnachtingsplaatsen.

Voor onze begeide reizen hanteren we daarom een groepsgrootte van maximum 8 tot 10 deelnemers. 

Dit waarborgt een optimale groepssfeer met meer gezelligheid en flexibiliteit in het programma. Het beperkte reisgezelschap laat ons ook toe ‘off the beaten tracks’ te kiezen naar authentieke uithoekjes van het land.

Wie zijn mijn medereizigers?

Doorsnee genomen variëren de deelnemers aan onze begeleide reizen in leeftijd tussen de 25 en 65 jaar met een meerderheid aan 50-plussers. Hierbij vertegenwoordigen single reizigers gemiddeld 30 tot 40% van onze reizigers. Heel wat onder hen delen hetzelfde enthousiasme voor de natuur en de outdoors waarbij natuurbeleving, wandelen, soft adventure en genieten (ook culinair) centraal staan.

Kan ik vóór vertrek mijn medereizigers ontmoeten?

Elke begeleide reis wordt in augustus voorafgegaan door een voorreis bespreking in ons Nieuw-Zeeland Huis te Geraardsbergen. Hier maakt u kennis met uw reisgenoten en reisbegeleiders en wordt het reisprogramma in detail doorgenomen. U ontvangt tips ter voorbereiding van uw rondreis alsmede een antwoord op al uw vragen. Een paar weken vooraf ontvangt u via e-mail uw uitnodiging met de exacte datum en uur van afspraak.

Hoe zwaar is zo'n begeleide reis?

Nieuw-Zeeland is één van de mooiste natuurlanden ter wereld. Wandelen is dan ook een uitstekend middel om de vele natuurparels van dichtbij te kunnen bewonderen. Bij elke reis op onze website wordt het fysieke karakter van de reis in een tabelletje met 'kroontjes' aangegeven. Deze stijgen in aantal naargelang de moeilijkheidsgraad.

 • Rondreis met enkel fotostops en korte wandelingen.
 • Dagelijks korte wandelingen en non adventure excursies.
 • Diversiteit in wandelingen, optionele dagtochten, soft adventure.
 • Dagwandelingen en meerdaagse trektochten met bagagevervoer.
 • Uitgesproken wandelreis, uitstekende fysieke conditie vereist.

Sowieso doet u er goed aan kort vóór afreis een aantal flinke wandelingen te maken. Alle wandeltochten en excursies worden vooraf door de reisleiding toegelicht zodat u in alle vrijheid kan beslissen of u al dan niet aan de activiteit wenst deel te nemen.

Door de dubbele reisbegeleiding kunnen minder geoefende wandelaars opteren voor een ingekorte route of alternatieve activiteit. Er wordt steeds in groep gewandeld aan een gemiddeld tempo.

Om een rustig reisritme te behouden, worden de dagelijkse busverplaatsingen tot een minimum beperkt of werden deze door een binnenlandse vlucht vervangen. Voor wie het wil zijn de diverse meerdaagse verblijven een ideale gelegenheid om een rustmoment in hun rondreis in te lassen.

Dien ik een extra reisbudget te voorzien?

Maaltijden en optionele excursies zijn in de meeste gevallen niet inbegrepen in de prijs van ons landarrangement. De maaltijd uitgaven zjn per reis verschillend en staan daarom afzonderlijk vermeld in de reisinfo fiche van het landarrangement. Ook het excursiebudget is per deelnemer sterk uiteenlopend. Iedereen kan immers op individuele basis beslissen of hij aan een bepaalde activiteit wenst deel te nemen. Een overzicht van de excursiemogelijkheden & prijzen vindt u in onze rubriek 'Excursiepakket' die bij elk landarrangement vermeld staat.

Kan ik als single reiziger een éénpersoonskamer boeken?

Binnen ons reisconcept delen singlereizigers in principe een tweepersoonskamer met een reisgezel van hetzelfde geslacht. De verdeling hierbij verloopt volgens de datum van inschrijving. Indien er geen kamergeno(o)t(e) beschikbaar is, wordt er na goedkeuring van de betrokken deelnemer en mits betaling van een reistoeslag een éénpersoonskamer voor u gereserveerd. Bent u gesteld op uw privacy en wil u sowieso over een éénpersoonskamer beschikken, dan vermeld u dit best als bemerking bij uw online boeking. 

Is tijdig reserveren aangewezen?

Sommige van onze begeleide reizen kunnen maanden op voorhand volboekt zijn... Wanneer u interesse vertoont in één van onze voorgestelde programma's doet u er daarom goed aan om zo snel mogelijk een optie te nemen voor deze rondreis. Eens het programma definitief is uitgewerkt en de exacte prijs bekend, zullen wij u via e-mail alle verdere reisdetails overmaken waarna u uw vrijblijvende optie kan omzetten in een definitieve boeking. 

Het is heel uitzonderlijk dat we een reis dienen te annuleren door onderbezetting. Mocht dit toch gebeuren dan is het voor de hand liggend dat u alle voorafbetalingen integraal terugbetaald krijgt. 

Wat zijn de voordelen van een begeleide reis?

Een begeleide reis staat synoniem met een zorgenvrije vakantie waarbij de reisbegeleiding alles voor u regelt en u zonder voorbereiding of tijdsverlies een maximum aan bezienswaardigheden kan bezoeken. Bovendien staan uw reisbegeleiders in voor alle vervoer ter plaatse en de reservaties van maaltijden en excursies.

In tegenstelling tot 'traditionele groepsreizen' biedt een begeleide NZH reis aan elke deelnemer een veel grotere individuele vrijheid. Daartegenover staat dat elke deelnemer ook enige vorm van flexibiliteit en respect dient te tonen ten aanzien van z'n medereizigers. Hierdoor wordt immers een ontspannen en gezellige vakantiesfeer gecreëerd binnen ons reisgezelschap. We vinden het daarom heel belangrijk dat elke deelnemer z'n eigen reiswensen voor haast 100% kan terugvinden in onze voorgestelde reisformule. Heeft u hierover twijfels of bent u niet zeker van uw fysieke mogelijkheden, aarzel dan niet om ons, voorafgaand aan uw inschrijving, te contacteren voor bijkomend reisadvies.

 

Auto- en Mobilhome Reizen

Autorondreis of kampeerwagen vakantie?

Heeft u nog twijfels over de gewenste reisformule, dan kan onderstaande informatie u helpen een definitieve keuze te maken:

Voor- en nadelen autorondreis

 • Een uitgesproken reisformule voor wie op zoek is naar een echte genotvakantie
 • De vriendschap en gastvrijheid van de Kiwi gastheer/vrouw in de Lodges en B&B’s
 • Locale gastronomie (afternoon tea, welkomsdrink, gourmet ontbijten & diners)
 • Kleinschalige en sfeervolle verblijven in de natuur dichtbij de Nationale Parken
 • Gratis gebruik van Lodge faciliteiten (internet, spa, zwembad,…)
 • Onbeperkte reisroute mogelijkheden d.m.v. binnenlandse vluchten en multi-auto huur
 • Vlot rijden (ook op onverharde wegen en toegangswegen tot de Nationale Parken)
 • Geringe huurkost bij niet gebruik van de wagen (overnight cruises en eilandbezoeken)
 • Rustig reistempo (uitgestippelde route, gereserveerde verblijven, korte reisafstanden)

Voor- en nadelen kampeerwagenvakantie

 • Absolute vrijheid inzake overnachtingen, vertrek- en aankomsturen
 • Mogelijkheid tot vrij kamperen
 • Voordelige reisformule indien u de mobilhome met minstens 3 personen deelt
 • 2-persoons camper is onze goedkoopste reisformule met prima prijs/kwaliteit verhouding
 • Gelegenheid om zelf te koken
 • Overvolle campings tussen 25 december en 6 februari (zomervakantie van de Kiwi’s)
 • Bijkomende ferry kosten (173 tot 246 Euro per overtocht)
 • Hoger benzineverbruik
 • Geringere reisroute mogelijkheden (slechts 1 verhuurlocatie per eiland)
 • Hoogseizoen toeslagen in november, januari en februari
 • Beperkingen inzake leefruimte en slaapcomfort

Zijn er vaste vertrekdata?

Neen, haast alle programma's kan u aanvangen op elke dag van het jaar. Uw programma en reisroute wordt immers uitgewerkt in functie van uw beschikbare vakantieperiode en dit met de nodige aandacht voor uw persoonlijke reiswensen inzake vervoer en logies.

Kan ik mijn vluchten zelf reserveren?

Onze expertise en contacten ter plaatse staan borg voor gunstige connectietarieven en ideale verbindingen tussen locale en intercontinentale vluchten. Dit vluchtonderdeel heeft u helaas niet in de hand bij een eigen reservatie in België of via het internet. Een onjuiste connectie, onverwachte vertraging of annulering van één van uw vluchten kan evenwel diepgaande gevolgen hebben voor het verloop van uw reis en uw reisschema volledig ovehoop halen. Bovendien kan een gesplitse reservatie van binnenlandse- en internationale vluchten bij een gemiste verbinding ertoe leiden dat u een volledig nieuw internationaal ticket dient aan te schaffen. Een bijzonder dure aangelegenheid die het dus waard maakt alle onderdelen van uw vlucht grondig te ontleden en alle addertjes onder het gras te ontlopen... 

Een goed overwogen keuze inzake vluchttijden samen met de juiste aankomst- en vertrek luchthavens in Nieuw-Zeeland, zijn van groot belang voor de verwezenlijking van uw droomreisroute. In de praktijk zijn bijvoorbeeld Auckland en Nelson goekopere en betere alternatieven dan de traditionele Auckland, Wellington en Christchurch opties.

Bij elk van onze individuele rondreizen met huurauto of mobilhome heeft u evenwel de mogelijkheid om zelf uw vluchten te reserveren. Om reisroute beperkingen en fouten in aankomst- en vertrekdata te vermijden, raden we u ten stelligste aan om uw gekozen vluchtvoorstel, voorafgaand aan uw definitieve vluchtreservatie, ter controle aan ons voor te leggen. 

Bij de geadverteerde prijzen voor onze individuele reizen zal u merken dat er geen intercontinentale vluchtprijzen zijn inbegrepen. Om logistieke redenen is het ons bovendien onmogelijk om alleenstaande fly&drive formules te reserveren tenzij deze gecombineerd worden met één van onze landarrangementen. 

Gouden tip
Kies voor uw langeafstandsvluchten voor rechtstreekse verbindingen met gereputeerde vliegtuigmaatschappijen. Dit is bij de eindafrekening niet alleen voordeliger en ontspannender, het reduceert bovendien in grote mate uw jetlag verschijnselen bij aankomst in Nieuw-Zeeland.

Wat zijn de vereisten bij auto huur?

Hiervoor is een geldig Europees Rijbewijs Categorie B en een Internationaal Rijbewijs verplicht. Dit laatste is verkrijgbaar bij de politiediensten van uw gemeente. U dient hiervoor een geldig Belgisch of Europees Rijbewijs voor te leggen alsook een recente pasfoto. De kostprijs bedraagt circa 16 Euro per bestuurder.

De minimumleeftijd voor het besturen van een huurwagen is vastgelegd op 21 jaar waarbij de chauffeur minstens één jaar rijervaring dient voor te leggen. Er is geen maixmumleeftijd vastgelegd.

Bij elke autohuur eist de verhuurmaatschappij een borgstelling via uw kredietkaart. Vergeet dan ook niet uw kredietlimiet tijdelijk te verhogen daar de borg kan oplopen tot 3.000 Euro per contract. Voor alle huurauto’s geldt een verzekeringsplicht waarbij we een omniumverzekering ten stelligste kunnen aanbevelen. Er geldt een gordelplicht voor alle inzittenden en kleine kinderen dienen plaats te nemen in speciale zitjes. 

Kunnen jullie mijn excursies ter plaatse reserveren?

Dat kan. De verschillende excursiemogelijkheden bij uw gekozen reisprogramma staan op uw reisfiche vermeld onder de rubriek 'Excursiepakket'. Alle door u gewenste excursies worden bovendien kosteloos door onze diensten gereserveerd.

Dit excursiepakket geeft vaak een bijzondere meerwaarde aan uw rondreis door het professionalisme van de begeleiders die u op eigen 'Kiwi wijze' een diepgaander inzicht geven in de bijzondere natuur. Hierbij wordt u vaak meegenomen naar  weinig toegankelijke gebieden en unieke natuurparels die slechts door een minderheid van de toeristen bezocht worden.

Deze optionele uitstappen werden één voor één door ons voorverkend en geselecteerd op basis van hun kwaliteit en originaliteit. Sommige uitstappen zijn exclusieve NZHuis programma's waarin wordt samengewerkt met bekende natuurgidsen, kunstenaars of farmers. Bij de online boeking van uw rondreis kan u op het boekingsformulier aanduiden welke bijhorende excursies uw voorkeur wegdragen. Wij doen verder al het nodige voor de reservatie en integratie binnen uw reisprogramma. Voor bijkomende excursie informatie verwijzen we naar de detailfiche van de diverse excursies. 

Door de kleinschaligheid van de meeste organisaties is een voorafgaande reservatie ten stelligste aanbevolen. 

Hoe verplaats ik mij tussen de verschillende eilanden?

Een auto- en personenveerdienst zorgt voor een verbinding tussen de twee hoofdeilanden met Wellington en Picton als belangrijkste havensteden. De ferry’s van Interislander en Bluebridge varen tot 5 maal per dag om en weer. De overtocht duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten. 

Huurauto’s worden niet meegenomen op de ferry overtocht tussen Noorder- en Zuidereiland. In plaats daarvan levert u voorafgaandelijk aan uw overtocht uw wagen in bij de verhuurmaatschappij bij de ferry-terminal en pikt u een nieuwe huurauto op bij aankomst op het andere eiland. Campers en mobilhomes dienen wel deze overtocht te maken.

Tussen Bluff op het Zuidereiland  en Oban op Stewart Island vaart een personenveerdienst meermaals per dag. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Wie over een kortere vakantietijd beschikt, doet er goed aan te opteren voor goedkope binnenlandse vluchten. Air New Zealand beschikt over een moderne vloot die meermaals per dag de belangrijkste steden en regio’s met elkaar verbindt.

 

Vluchten

Hoe lang op voorhand reserveren?

Algemeen kan u stellen dat wij uw intercontinentale vluchten ongeveer 10 maand vóór vertrek definitief kunnen reserveren. Dezer dagen staat een snelle reservatie helaas niet meer garant voor de goedkoopste vluchtprijs. Wie z'n reis in een drukkere vluchtperiode voorziet zoals de kerst-en nieuwjaarsperiode, juli of augustus, doet er evenwel goed aan zo vroeg mogelijk te reserveren.

In de praktijk is 4 tot 10 maand vóór afreis een ideale boekingsperiode waardoor we ook voor uw binnenlandse vluchten voordelige tarieven kunnen aanbieden.   

Welke gegevens heeft u nodig voor een vluchtaanvraag?

Gelieve ons hiervoor volgende gegevens te bezorgen:

 • Uw naam en voornaam zoals vermeld in uw identiteitskaart of reispas
 • Uw aanspreektitel (man of vrouw)
 • Uw geboortedatum
 • Uw adresgegevens
 • Uw e-mail adres

Hoe lang op voorhand dien ik in te checken?

Voor alle internationale vluchten geldt dat u zich minstens 2 uur vóór vertrek dient aan te melden bij de incheckbalie. Voor binnenlandse vluchten met Air New Zealand is dit 30 minuten vóór vertrek. 

Wat zijn de bagagevoorschriften?

Tracht in de eerste plaats uw bagage te beperken. Neem alleen mee wat u echt nodig heeft en laat formele kledij thuis. Nieuw-Zeeland is een zeer relax en informeel land waar alles mag en niets hoeft, ook inzake kledij… Vijftien kilogram bagage per persoon (exclusief handbagage) is hierbij een goed handelbaar gewicht. Bedenk dat u bij terugkeer ook nog boeken, souvenirs en dergelijke zult meebrengen.

De ruimtebagage in het vliegtuig en op binnenlandse vluchten met Air New Zealand is beperkt tot 23kg, de handbagage tot 7kg. Op locale vliegverbindingen bedraagt het maximum bagagegewicht slechts 10 of 15kg pp, al kan u mits bijbetaling wel extra bagage meenemen (mits voorafgaande melding aan de maatschappij)

Een gedetailleerd bagageoverzicht met meeneemlijstje vindt u in ons uitgebreid landendossier dat u ruim vóór afreis wordt toegestuurd ter voorbereiding van uw vakantie.

Zijn er douane beperkingen?

In Nieuw-Zeeland is het verboden bederfelijke levensmiddelen of producten van dierlijke en/of plantaardige oorsprong in te voeren. Houten voorwerpen, visgerief, kampeermateriaal en wandelschoenen dient u verplicht aan de douanediensten voor te leggen voor inspectie. In onze 'Welkom to New Zealand' brochure vindt u alle nodige advies m.b.t. het invullen van de douaneformuliteiten alsook waardevolle tips voor een zorgenvrije aankomst in Nieuw-Zeeland. 

Inidien u grote hoeveelheden geneesmiddelen gebruikt, dient u in het bezit te zijn van de doktersrecepten of een Engelstalig attest van uw behandelende geneesheer.

De in- en uitvoer van deviezen is onbeperkt. Belastingvrij inkopen kan bij aankomst en vertrek in Auckland of Christchurch.

Heb ik een reistoestemming nodig voor de USA?

Voor alle internationale vluchten met tussenlanding in de Verenigde Staten is een elektronische reistoestemming vereist. Deze aanvraag is verplicht en dient vóór uw vertrek in België via de website van de Amerikaanse ambassade aangevraagd te worden. Tips en richtlijnen m.b.t. deze procedure aanvraag vindt u in onze 'Welcome to New Zealand' brochure.  

Dien ik mijn terugvlucht te herbevestigen?

Vluchten die via onze tussenkomst worden gereserveerd, dienen niet meer herbevestigd te worden. Vluchtwijzigingen worden u door het Nieuw-Zeeland Huis telefonisch of via e-mail medegedeeld. Het is wel uw verantwoordelijkheid om de avond vóór vertrek het vluchtschema van uw intercontinentale vlucht te controleren op de internetwebsite van de betrokken luchtvaartmaatschappij. Contact- en site gegevens vindt u in onze 'Welcome to New Zealand' infobrochure. 

Wat zijn jetlag verschijnselen? 

Jetlag ontstaat doordat u verschillende tijdszones passeert. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid, irritatie, slaapstoornissen en concentratieproblemen. Eén derde van de Nieuw-Zeeland reizigers heeft er geen last van, twee derde wel en dit voor de duur van een paar dagen tot maximaal een week. 'Gelukkig' heeft u er vaak veel meer last van na de terugreis naar België dan bij aankomst in Nieuw-Zeeland...

Het is vooral belangrijk dat u uitgerust aan uw vliegreis kan beginnen. In al onze uitgewerkte programma's voorzien we bovendien een rustige aanloop met ontspannen eerste reisdagen en kortere verplaatsingen. Op die manier kan uw lichaan sneller wennen aan de nieuwe tijdzone en kan u van bij aanvang genieten van een ontspannen vakantie.

Zijn alle vliegtuigmaatschappijen gelijk?

Er zijn heel duidelijke kwaliteitsverschillen tussen de verschillende maatschappijen. In de luchtvaart geldt zonder meer de regel: 'What you pay is what you get'. Een minimum aan comfort alsook zekerheid i.v.m. aansluitingen en bagageaflevering zijn een minimumvereiste voor de start van een zorgeloze en ontspannen vakantie. Bespaar dan ook niet onnodig op uw intercontientale vlucht en betaal een tikkeltje meer maar wees heirdoor zeker van correcte vertrekken, uitstekende aansluitingen en bovenal een veilige landing Down Under...

Hierbij kunnen we u de nationale carrier Air New Zealand ten stelligste aanbevelen en dit om volgende redenen:

 • Ideale reistijden waardoor u anderhalve dag langer in Nieuw-Zeeland verblijft
 • De allersnelste vluchroute (London-LA-Auckland in minder dan 24 uur!)
 • Slechts één tussenlanding in Los Angeles
 • Moderne vloot met innoverende Premium Economy Klasse
 • Vlotte en zeer voordelige aansluitingen met binnenlandse Air New Zealand vluchten
 • Meermaals verkozen tot beste en veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld
 • Heel concurrentiële prijzen  

Wat kost een vliegtuigreis naar Nieuw-Zeeland?

Gebaseerd op de tarieven voor 2015-2016 mag u stellen dat een Economy ticket met een kwaliteits carrier als Air New Zealand of Emirates varieert tussen de 1650 en 2100 Euro per persoon afhankelijk van de beschikbare vluchtklasse. Dit met inbegrip van de intercontinentale heen- en terugvlucht tussen Brussel en Auckland en een binnenlandse vlucht van Nelson naar Auckland, aansluitend op uw terugreis vanuit Auckland naar Brussel. 

 

Boeking en betaling

Kan ik mijn reis online boeken via deze site?

Dit kan heel eenvoudig via het on-line boekingssysteem op onze website en dit zowel voor begeleide- als individuele reizen. Na ontvangst van uw reservatie sturen wij u per kerende een bevestiging samen met uw voorschotfactuur.

Dien ik de volledige reissom onmiddellijk te betalen?

Neen, dit gebeurt in verschillende stappen: 

Stap1
Betaling van uw intercontinentale vluchten en verzekeringsgelden. Deze factuur dient binnen de 24 uur voldaan te zijn teneinde de genomen vluchtoptie en ticketprijs te kunnen verzekeren.   
Stap2
Betaling van de voorschotfactuur van uw landarrangement. Deze factuur bedraagt 25% van de totale reissom (inclusief excursies en binnenlandse vluchten). Betalingstermijn: 5 werkdagen. Na ontvangst van uw overschrijving bezorgen wij u het eerste deel van uw informatiepakket.
Stap3
Betaling van de eindfactuur van uw landarrangement. Betalingstermijn: uiterlijk 2 maand vóór vertrek. Na ontvangst van uw overschrijving worden uw reisdocumenten en infopakket samengesteld en met een aangetekend postpakket naar u toegestuurd.

Een uitzondering op hogerstaaande betaalwijze geldt voor speciale promoties en vroegeboekingsaanbiedingen welke bij reservatie integraal betaald dienen te worden. Betalingstermijn: 5 werkdagen. 

Hoe betaal ik mijn Nieuw-Zeeland Huis facturen?

Betalingen aan ons Reishuis kan u rechtstreeks via internationale overschrijving op onze Nieuw-Zeelandse bankrekening bij de Bank of New Zealand in Takaka of met de tussenkomst van onze Belgische reispartner.  De verwerking van een internationale overschrijving naar Nieuw-Zeeland  duurt amper 2 tot 3 werkdagen waarna we u een ontvangstmelding via e-mail toesturen.

Zijn prijswijzigingen mogelijk?

Hoewel vrij uitzonderlijk, blijven deze mogelijk ten gevolge van een grote stijging in wissel-, vervoers- of verblijfskosten. We behouden hierdoor het recht om uw overeengekomen bestelbon tot 21 dagen vóór vertrek te herzien. Mogelijke prijswijzigingen worden u steeds via e-mail ter goedkeuring voorgelegd, waarbij u het recht behoudt om van de boeking af te zien wanneer de verhoging hoger is dan 10% van de overeengekomen totaalprijs. Een mogelijke verbreking kan zonder annuleringskosten van uwer tewege.