New Zealand Highlights 2018

New Zealand Highlights 2018

Volzet !

Voor wie slechts over drie weken vakantie beschikt, is dit een onvergetelijke kennismakingsreis met Nieuw-Zeeland. Na een binnenlandse vlucht richting Nelson, start uw ontdekking van het Zuidereiland dat inzake natuur haast alles overtreft. De natuurparels volgen elkaar dan ook onophoudelijk op te beginnen met Marlborough Sounds en Kaikoura (pelsrobben en walvissen) gevolgd door Banks Peninsula (dolfijnen), Lake Tekapo (sterrenobservatie), Mt Cook NP (hoogste bergtoppen),  Queenstown (Adventure Capital), Fiordland NP (fjordcruise in het oudste regenwoud ter wereld) om tot slot te eindigen bij de idyllische kustgebieden van Southland en The Catlins waar we pinguïns en albatrossen observeren. Geen enkele Nieuw-Zeeland reis heeft een natuurliefhebber zoveel te bieden in zo'n korte tijd!

Dagprogramma

Dag 1-2 BRUSSEL - AUCKLAND
Intercontinentale vlucht met luchtvaartmaatschappij naar keuze. Upgrade naar Pemium Economy Class of Business Class behoort tot de mogelijkheden. Prijzen hiervoor op aanvraag.
Dag 3 AUCKLAND - NELSON
Aankomst Auckland International Airport. Binnenlandse vlucht naar Nelson op het Zuidereiland. Verwelkoming door de reisleiding. Korte busrit naar Nelson centrum. Kennismaking, welkomsbriefing, welkomsdrink, strandwandeling en culinaire verwennerij in lokaal restaurant bij de haven.
Dag 4  NELSON - MARLBOROUGH (O)
Marlborough Sounds staat in de geschiedenisboeken beschreven als de eerste landingsplaats van Captain Cook op Nieuw-Zeelandse bodem. Hier liet hij voor het eerst schapen grazen en de Britse vlag wapperen. Bij de Pelorus bridge houden we even halt bij een van de beroemde Hobbit filmlocaties. Een panoramische weg langs de beroemde Queen Charlotte Sound brengt ons tot bij het pittoreske havenplaatsje Picton. Marlborough is niet alleen de geboorteplaats van de beroemde greenlip mosselen maar bovenal van de Sauvignon wijnen die tot de absolute wereldtop behoren. Na een heerlijke dag schuiven we ’s avonds met z’n allen moe maar voldaan aan voor een heerlijk avondmaal in het hotel.
Dag 5 MARLBOROUGH - KAIKOURA (O)
Lekkere zeevruchten is één ding maar een goed glaasje wijn kan ook wel tellen. Tijdens onze wijngaardbezoeken komt u alles te weten over dit goddelijke vocht en zal u ongetwijfeld onder de indruk zijn van de Kiwi inventiviteit m.b.t. het verbouwen van wijn. Bij Kekerengu krijgen we opnieuw de prachtige Stille Oceaan in het vizier en horen we jullie vragen: zijn dit allemaal rotsen in zee? Afhankelijk van wat u deze middag aan goddelijk vocht geproefd heeft, kan het antwoord u misschien verrassend in de oren klinken… neen, het zijn fur seals beter bekend als Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen. Ziet u er nog maar een paar in Kekerengu weet dat verder langs de kust het in zee haast letterlijk ‘zwart’ ziet van de zeeleeuwen die hier broeden en hun jongen groot brengen. We brengen een intiem bezoekje aan een ‘kinderopvangplaats’ voor pelsrobben die aardig verscholen ligt in een bosje bij een waterval. Met Kaikoura in zicht worden de kraampjes waar ‘koura’ (kreeft) verkocht word overigens talrijker. Dit gezellige stadje is immers wereldbekend voor de observatie van zeevogels en walvissen. Overnachten doen we in rustig gelegen nieuwbouw appartementen met zicht op het locale golfterrein en in de onmiddellijke nabijheid van de Stille Oceaan.
Dag 6  KAIKOURA - HANMER SPRINGS (O)

Heel wat hoogtepunten in Kaikoura! Wie over zeebenen beschikt, kan de woelige golven van de Pacific trotseren en een tochtje op zee maken om walvissen te spotten of deel te nemen aan een birdwatching tour waarbij u o.a. stormvogels en albatrossen van heel nabij kan fotograferen. Absoluut hoogtepunt van uw Kaikoura bezoek is de pelsrobbenwandeling die we met jullie maken op Kaikoura Peninsula waar u letterlijk oog in oog komt te staan met deze prachtige dieren en tussendoor kan genieten van één van de mooiste kustlandschappen ter wereld. Vóór we vanavond aan tafel gaan, kunnen we onze beenspieren zalig laten verwennen in het thermale kuuroord van Hanmer Springs. We ronden de dag af met een heerlijk avondmaal in een locaal restaurant en nemen dan onze intrek in ons gezellifg aangekleed luxe motel.

Dag 7 HANMER SPRINGS - BANKS PENINSULA (O)
Via een schitterende binnenlandroute en zalig kronkelende wegen bereiken we Canterbury. De uitgestrekte weilanden met ontelbare schapen maken nu stilaan plaats voor Nieuw-Zeelands jongste wijngebied: Waipara. In Chritschurch, de hoofdplaats van het Zuidereiland, bezoeken we een boeiend interactief museum waar u alles te weten komt over de unieke fauna en flora van Antarctica. Als bijkomende attractie kan u er van dichtbij kennis maken met blauwe pinguïns. Na ons bezoek ruilen we de stadsdrukte snel in voor de fotografische landschappen van Banks Peninsula. We nestelen ons hier voor twee dagen in een historische homestead die als uitvalsbasis zal dienen om de vele schoonheden van dit schiereiland te voet en met de boot te verkennen.
Dag 8  BANKS PENINSULA (O)
Banks Peninsula is één van de vele verborgen natuurparels die we op deze natuurreis aandoen. Op het cruisepubliek na hebben nog maar weinig toeristen de natuurpracht van dit schiereiland weten te ontdekken. Uitzondering hierop waren de Fransen die hier ooit hun koloniale verovering van Nieuw-Zeeland begonnen maar helaas even na de Britten aankwamen en daardoor Nouvelle Zélande moesten inruilen voor New Zealand. Desondanks zijn er nog tal van verwijzingen naar het Franse kolonisme met o.a. Franse straatnamen en een Zuidfrans sfeertje dat uitnodigt om te kuieren langs het water en de vele gezellige winkeltjes en cafés. We laten er u kennis maken met één van Nieuw-Zeelands bekendse kunstenaars (*) waarna u kan deelnemen aan een prachtige minicruise (*). Dé gelegenheid om kennis te maken met de wereldberoemde locals: de speelse Hector dolfijnen die tot de zeldzaamste ter wereld behoren. Wie het wenst krijgt zelfs de kans om met de dieren te zwemmen en een onvergetelijke vakantieherinnering mee naar huis te nemen. Dineren doen we in één van de vele gezellige restaurantjes bij het water met een mooi zicht op de ondergaande zon.  verwennerij.
Dag 9  BANKS PENINSULA - MOUNT HUTT RANGE (O)
Bestemming voor vandaag is de Mount Hutt Range met als spraakmakers Lake Coleridge en de imposante Rakaia kloof. Al wandelend verkennen we een privé farm die ons door een bijzondere canyon neemt die door vulkanische activiteit is ontstaan. Dit resulteerde in een bijzondere begroeiing met een diversiteit aan bossen ideaal om te genieten van de vele vogelgeluiden. Naast watervallen, grotten en speciale rotsformaties worden we op het ‘hoogtepunt’ van de wandeling getracteerd op een schitterend panoramisch zicht op de Canterbury Plains. Overnachten doen we vanavond in stijl op een uniek gelegen farm, genesteld tegen de heuvelruggen van de Southern Alps. Het gebouw ademt de stijl en grandeur uit van een landhuis waarbij we de komende twee dagen zelf instaan voor ons ontbijt en avondeten. 
Dag 10  MOUNT HUTT RANGE (O L)
Liefhebbers van een authentieke Nieuw-Zeeland ervaring kunnen samen met een locale farmer deelnemen aan een 4x4 high country farm station tour (*) waarbij u op spectaculaire wijze de meest afgelegen plekjes rond Lake Coleridge bereikt. En dat zonder enige fysieke inspanning... U doorkruist rivieren en rijdt via authentieke farmtreks naar de meest idyllische plekjes. Wil u de werking van een Nieuw-Zeelandse high country station (*) van dichtbij beleven dan kunnen we u ‘droppen’ bij een locale sheep farmer waar u wordt ingewijd in het hoeden en scheren van meer dan 7.000 schapen. Een uitgesproken gelegenheid om het dagelijks leven en werk van een Nieuw-Zeelandse farmersfamilie van dichtbij te volgen.
Na de lunch ruilen we het farmersleven in voor een idyllische bergtopwandeling. Het is een flinke kuitenbijter maar weet dat u beloond wordt met één van de allermooiste verzichten van Canterbury. Vooral in het late voorjaar is het uitzicht magisch met de nog besneeuwde bergtoppen en prachtige gletsjerkleuren. Met andere woorden de inspanning meer dan waard. De wandeling wordt door ons beiden begeleid waardoor u zelf kan beslissen of u opteert voor een rustiger panoramawandeling of een inspannende trek naar de absolute top.
   
Dag 11  MOUNT HUTT RANGE - LAKE TEKAPO (O)
Onze eerste halte van de dag is bij een bijzondere rivierkloof waarvan de oevers haast betoverend gekleurd zijn in vele nuances van geel afkomstig van de bloeiende brem en gaspeldoorn. Met deze eerste fotostop is de toon meteen gezet. Eens op het hoogplateau van Tekapo maakt het Nieuw-Zeelands groen plaats voor een dor woestijnlandschap en tussock grassen. Gelukkig zorgde een Britse dame jaren terug voor een kleurige toets aan het landschap door het zaaien van lupines in haar tuin. De zaden verspreidden zich langs de randen van de wegen en de oevers van rivieren en meren en zorgen nu elk voorjaar voor een kleurrijk spektakel dat menig fotografisch hart sneller zal doen slaan. Apotheose van deze schoonheid vinden we bij Lake Tekapo waar we voor het eerst zicht krijgen op de besneeuwde toppen van het Mt Cook National Park. Tekapo betekent in Maori letterlijk 'plaats waar u uw slaapmat neerlegt'. Een gebruik die we gaan volgen, zij het in een lichtjes aangepaste luxe uitvoering in het plaatselijke Resort dat overigens slechts een paar voetstappen is verwijderd van dit majestueuze meer. Na de middag kan u op eigen houtje de oevers van het meer verkennen, het beroemde oeverkerkje bewonderen of een kortere wandeling maken in de buurt van het Resort. Voor de echte wandelliefhebber voorzien we een begeleide panoramische wandeling naar één van de bergtoppen in de omgeving met betoverend uitzicht op het meer en de bergtoppen van de Southern Alps. De lucht is hier niet alleen één van de zuiverste ter wereld, het dorpje Tekapo is ook wereldbekend als één van de beste plaatsen ter wereld om sterren te observeren. Wie hiervoor interesse koestert, mag de begeleide excursie naar het sterren observatorium dan ook niet missen! Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de sterrenhemel van het Zuidelijk Halfrond en het beroemde Southern Cross te ontdekken. 
Dag 12  LAKE TEKAPO - MT COOK NATIONAL PARK (O D)
In het fotogenieke voorjaar vormt het Mount Cook National Park een ware droomomgeving voor natuurliefhebbers en landschapsfotografen. We trekken in het programma dan ook voldoende tijd uit om deze wondere omgeving van sneeuw en ijs zowel te voet als met de heli te verkennen. Op weg naar het National Park heeft u de gelegenheid om een onvergetelijke helirondvlucht (*) boven de Southern Alps in te lassen al dan niet gecombineerd met een spectaculaire gletsjerwandeling in het Mt Cook National Park. Wie opteert om de voetjes aan de grond te houden, kan met de reisleiding een schitterende bergwandeling maken in de gletsjervallei van Mount Cook. Onderweg genieten we van prachtige verzichten op de hoogste bergtop van het land en bewonderen de zeldzame flora en fauna zoals de Mount Cook lelie, de kea bergpapegaai en de Nieuw-Zeelandse valk. Het bed is vanavond voor ons opgemaakt in een luxueus ingericht motel in het hart van het National Park. Voor het diner stellen we twee verschillende opties voor gaande van eenvoudige maaltijd in het Mountaineers Café tot een uitgebreid avondbuffet in een panoramarestaurant. 
Dag 13  MT COOK NATIONAL PARK - QUEENSTOWN (O)
De terugrit via het oogverblindende Lake Pukaki is nog maar het begin van een reisdag vol natuurschoon en contrasten. Onderweg houden we halt bij een speciale natuurattractie onder de vorm van een uitzonderlijke rotsformatie die tot een fotografisch plaatje wordt ingekleurd met duizenden kleurrijke lupines. Voor de middaglunch houden we halt bij een locale wijngaard en zalmkwekerij. Niets smaakt beter dan een zelf gevangen zalm die we ter plaatse kunnen laten roken en bedwelmen met een glaasje heerlijke huiswijn. Hoe we nadien de Lindis Pass overtrekken laten we in het midden… Bij het oversteken van de pas maken de kleurrijke lupines plots plaats voor duizenden graspollen die alles omtoveren in een monotoom maar oh zo fotogeniek landschap. Eindbestemming voor vanavond is het beroemde Queenstown, beter bekend als de avonturenhoofdstad van het Zuidelijk halfrond. De karakteristieke Nieuw-Zeelandse stilte dient hier dan ook even plaats te ruimen voor de gezellige stadsdrukte van Queenstown waar we een avondje kunnen shoppen, een terrasje doen of een stapje in de wereld zetten… Om de avond in schoonheid af te sluiten kozen we voor een gezellig verblijf in een Bed & Breakfast waar we haast letterlijk in de watten worden gelegd met een gastvrij onthaal en de dag nadien heerlijk kunnen ontwaken met een bijzonder verzorgd ontbijt. 
Dag 14  QUEENSTOWN (O)
Geen enkel avontuur in deze stad is onmogelijk... Adrenaline freaks beleven hier dan ook een hoogdag met activiteiten als wildwater rafting, bungee jumping of skydiving. Avonturiers kunnen deze ochtend vroeg uit de veren springen om vanuit een luchtballon de fantastische bergomgeving van Queenstown te bewonderen. Ze worden nadien voor hun ochtend inspanning beloond met een diploma en heerlijk champagne ontbijt. Wie het wat bescheidener wil houden, raden we een tochtje met de kabelbaan aan naar het panoramapunt boven de stad. Ook wandelliefhebbers wachten mooie uitdagingen... Voor hen twee schitterende wandelopties: een individuele wandeling naar Queenstown’s beroemdste uitzichtpunt of een inspannende begeleide wandeltocht naar een adembenemend bergpanorama dat door kenners als mooiste van het Zuidereiland wordt beschouwd. Na al dit adrenaline geweld zoeken we ’s avonds de rust op van een gezellig restaurantje of nemen deel aan een bootcruise op Lake Wakatipu met buffetdiner en romantische muzikale omlijsting. Overnachting in onze gezellige Bed & Breakfast. 
Dag 15  QUEENSTOWN - FIORDLAND NATIONAL PARK (O)
De komende dagen verdient Fiordland als grootste nationaal park van Nieuw-Zeeland al onze aandacht. We verblijven hier drie dagen waarbij we de fjorden niet alleen per boot verkennen maar ook beroemde great walks als de Routeburn en Keppler track bewandelen. Deze laatste is vandaag aan de beurt waarbij u de keuze heeft tussen een vrij vlakke genotswandeling of een meer inspannende klim naar een hoog gelegen panoramapunt boven Lake Manapouri. Ook een verkenning van het prachtige fjordengebied van Doubtful Sound behoort tot de mogelijkheden. Eindbestemming voor vanavond is het gezellige plaatsje Te Anau. Ter inleiding van ons bezoek aan Milford Sound genieten we van een adembenemende audiovisuele presentatie van het Nationale Park, dat bekend staat als ‘Shadowland’ omwille van z'n spectaculaire fjordenlandschap vol lichtspelingen en contasten. Vanavond nemen we onze intrek in een historisch kloosterpand dat bonst van de sfeer en gezelligheid en ons hopelijk morgen naar 'hogere sferen' brengt bij ons bezoek aan Milford en de gelijknamige Sound. 
Dag 16  FIORDLAND NATIONAL PARK - MILFORD SOUND (O L)
Er wacht ons vandaag een nieuw hoogtepunt op deze rondreis, met name Milford Road, beter bekend als Nieuw-Zeelands mooiste bergweg. Volgens onze vrienden van Lonely Planet zelfs één van de spectaculairste bergwegen ter wereld… We volgen de impossante bergroute tot in Milford met ontelbare watervallen, bergrivieren, spiegelmeren en gletsjers. Onderweg lassen we heel wat fotostops in en laten ons meermaals onderdompelen in de sprookjesachtige sfeer van het Park. Vóór we onze knapzak kunnen aanspreken, wacht ons nog een sportieve uitdaging waarbij we de bekende Routeburn Track bewandelen. Boven bij de top wacht ons een waar sprookjeslandschap van mossen en zeldzame planten en wie weet een ‘one million dollar view’… Vogelliefhebbers krijgen vandaag ook de gelegenheid om kea & kaka papegaaien in de vrije natuur te observeren.
Eens de mysterieuze Hommer tunnel door, wacht ons een schok van schoonheid bij het aanschouwen van de honderden watervallen en de imposante Mitre Peak bij Milford Sound. 
Dag 17  MILFORD SOUND - SOUTHLAND (O)
Via de beroemde Milford Road bereiken we Southland, Nieuw-Zeelands zuidelijkste provincie. We staan onderweg uitgebreid stil bij de schoonheid van Fiordland en lassen meerdere, korte fotostops in. Ons vieruurtje nuttigen we vandaag in een authentiek museum cafeetje waar de bejaarde eigenares ons verrast met een stepdance nummertje… Overnachten doen we in een mooi hotelcomplex, even buiten Invercargill, de meest zuidelijk gelegen stad van Nieuw-Zeeland. 
Dag 18  SOUTHLAND - THE CATLINS NATURE RESERVE (O)
Vandaag beginnen we onze ontdekkingsreis door het Catlins Conservation Park. Dit prachtige natuurgebied wordt gelukkig nog door weinig toeristen bezocht wat ons toelaat de streek in z'n authentieke rust en schoonheid te bewonderen. De ruige kustgebieden worden afgewisseld met lieflijk glooiende weilanden vol 'woolies'. Achter haast elke heuvel schuilt dan ook een prachtig natuurgebied of idyllisch zandstrand. Een waar paradijs voor birdwatchers en beachfans! Aan fotostops en wildlife observaties vandaag dus geen gebrek waarbij we o.a. zeeleeuwen, pelsrobben, dolfijnen en pinguïns hopen te ontmoeten. We laten ons uitwaaien in de vele baaien en snuiven even later de alternatieve sfeer op bij een excentrieke 'local artist'. Na een laatste ommetje door het regenwoud op zoek naar goed verscholen watervallen, krijgen we de vuurtoren van Nugget Point in zicht. Een postkaartprentje dat aan onze collectie niet mag ontbreken! Logeren doen we vandaag in drie gezellige B&B’s aan de kust waar we kunnen proeven van de wereldbekende Kiwi gastvrijheid. 
Dag 19  THE CATLINS NATURE RESERVE - DUNEDIN (O)
Wie vóór dag en dauw uit de veren wil, kan het ochtenritueel van de plaatselijke kolonie geeloog pinguïns vanuit een schuilhut observeren. Daarna snel even opwarmen, een stevig ontbijt achter de kiezen en 'Up to Dunedin", de universiteitsstad van het land. Na dagen van rust en stilte vormt het bruisende stadsleven van Dunedin een schril contrast. Maar de charmes van de stad weten ons al snel te bekoren: de geur van hop (Speights brouwerij) en chocolade (Cadbury) voor de fijnproevers, een waaier aan historische gebouwen voor de liefhebbers van stedelijke architectuur. Elk toeristenhart gaat hier dus even sneller kloppen... Zeker wanneer u op het Otago schiereiland bent aangekomen voor een uitzonderlijke wildlife-ervaring. Dé gelegenheid bij uitstek om pinguïns voor uw voeten te zien voorbijwandelen of de majestueuze koningsalbatros op z'n nest te bespieden. Met andere woorden: een hoogdag voor wildlife fotografen! Na zonsondergang keren we terug naar het centrum en kruipen moe maar voldaan onder de wol in de luxueuze kamers van ons motel. 
Dag 20  DUNEDIN - AUCKLAND (O)
Vanaf Dunedin Airport neemt u een binnenlandse vlucht naar Auckland International Airport voor uw intercontinentale terugvlucht naar Brussel. Met heel wat heimwee neemt u afscheid waarna u mijmerened kan terugblikken op ontelbare schitterende vakantieherinneringen in dit stukje paradijs op aarde. Het einde van een onvergetelijk reisavontuur Down Under!
Dag 21 BRUSSEL (O)
Intercontinentale terugvlucht. Aankomst Brussel.
   
   
   
   

* = facultatieve excursie